Rodekruis-westfriesland helpt direct
Contact
Home
Ambassadeurs

irene_moors.jpgPresentatrice Irene Moors
zet zich in voor de hulp die het Rode Kruis biedt in Nederland. "Ik voel me erg betrokken bij de sociale hulp. Of het nu gaat om ernstig zieke kinderen die in Mappa Mondo verblijven, mensen met een beperking die dankzij het Rode Kruis toch op vakantie kunnen of eenzame mensen die dankzij een vriendschapscursus, huisbezoeken of de telefoon toch nog enig contact met de buitenwereld hebben."Uit onderzoek is gebleken dat ruim tien procent van de bevolking zich sterk eenzaam voelt. "Ouderen zijn vaak dagen alleen met hun eigen gedachten. Zij willen die gedachten delen en nog wat leuke dingen doen. Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan op huisbezoek. Ik hoop dat als ik later hulpbehoevend ben, ook zo'n aardige Rode Kruis vrijwilliger op de thee krijg. Veel ouderen kunnen echt meer liefde gebruiken. En dat gun ik ze. U ook?"Irene kwam afgelopen jaren in actie door het geven van een vriendschapscursus, het organiseren van verrassingsdates aan ouderen die geen bezoek krijgen, tot een bezoek aan kinderen in Mappa Mondo.Naast sociale hulp, zet Irene zich in om mensen meer kennis bij te brengen over Eerste Hulp. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je verbrandt je aan een pan, een persoon die naast je loopt op straat krijgt een hartaanval. Slechts vier op de tien Nederlanders weet wat te doen. In veel gevallen kan leed worden voorkomen of zelfs levens worden gered als omstanders iets doen. Irene heeft afgelopen jaar verschillende Eerste Hulp cursussen gegeven aan politici en omstanders. Daarnaast is een online cursus ontwikkeld, waarin Irene je in een uur uitlegt wat te doen bij de zeven belangrijkste ongevallen. 

humberto_tan.jpgPresentator Humberto Tan
zet zich als ambassadeur in voor de nationale en internationale hulp die het Rode Kruis biedt. 'Al die vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten van Eerste Hulp langs de voetbalvelden tot internationale hulp na rampen. Indrukwekkend en inspirerend. Al die hulp lijkt zo vanzelfsprekend, maar is zo bijzonder.Humberto reisde af naar de Democratische Republiek Congo om aandacht te vragen voor opsporing van familieleden. Door de oorlog zijn familieleden van elkaar verwijderd geraakt. "Ik heb twee herenigingen mee mogen maken. Dat was fantastisch. De gelukkigste dag van mijn leven, noemt een vader het als hij zijn kinderen na jaren weer in zijn armen sluit. Ik was het meest onder de indruk van de ontmoeting met Moïse, een jongen van 12 jaar. Hij woont in een weeshuis en is op zoek naar zijn oudere broer. Hij heeft me verteld wat hij heeft gezien, zijn ouders zijn omgekomen tijdens het geweld, hij is gevlucht. Ik heb hoop dat met het belangrijke werk van het Rode Kruis ook deze jongen een goede thuisbasis krijgt." Lees verder hoe het in Congo verliep...In Nederland bracht Humberto projecten van het Rode Kruis in beeld: een vakantiehotel, een computerproject, een spelmiddag met gehandicapte kinderen e.d. Hij legde zijn ervaringen vast in een fotoboek, dat werd gelanceerd tijdens de collecteweek.Daarnaast heeft Humberto een week als vluchteling geleefd om een beeld te krijgen waar vluchtelingen tegen aan lopen. 'Ik leef nu wel een week van een voedselpakket en slaap op een dun matje, maar het staat in geen verhouding tot wat de vluchtelingen meemaken in Congo en elders in de wereld. Al is het eten misschien niet zo smakelijk, ik kan het gewoon klaarmaken op een gasfornuis. Wat als je geen vuur hebt? Of pannen? Deze simpele handelingen lijken zo gewoon, maar als vluchteling loop je hier continu tegen aan. Tijdens deze week word ik me erg bewust van hoe goed we het hebben en hoe je gewend bent aan alles." Lees verder hoe Humberto als een vluchteling leefde... 

floortje_dessing.jpgPresentatrice Floortje Dessing
zet zich voor het Rode Kruis in voor de internationale noodhulp na rampen en klimaatverandering. Door haar werk als reisverslaggeefster heeft ze al veel in de wereld gezien. Mooie dingen, maar ook veel ellende. Steeds meer rampen worden in verband gebracht met klimaatverandering."De zorgwekkende geluiden over veranderde weersomstandigheden en het klimaat zijn niet te negeren. Tijd voor actie dus. Gelukkig denken ze dat bij het Rode Kruis al langer. De grootste uitdaging is om de bevolking zo voor te bereiden op rampen, dat het bij een volgende uitbarsting minder slachtoffers eist. Het is schitterend om te zien dat bewoners van risicogebieden zich steeds beter bewust zijn van de gevaren. Samen zetten zij hun schouders eronder om grote drama's in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen".Afgelopen jaar vroeg Floortje aandacht voor klimaat, in het boekje wat het Rode Kruis uitbracht voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Vier kinderen zijn geportretteerd die dagelijks te maken hebben met klimaatverandering: als nomade leven in de woestijn, als eskimo leven bij een ijskap die smelt, wonen op een 'zinkend eiland' en als indiaan in een bos dat verdwijnt.Daarnaast kwam Floortje in actie om in beeld te brengen dat in sommige delen van de wereld water teveel is en in andere delen een tekort."We mogen niet pas in actie komen als de mensen voor onze neus sterven. Daarom zetten vrijwilligers van het Rode Kruis zich met man en macht in om de situatie van de mensen in de droogste gebieden leefbaar te houden. Met watertrucks vervoeren ze water naar afgelegen gebieden en zuiveren ze de waterputten zodat het water dat beschikbaar is, tenminste wel gedronken kan worden."Eerder bracht Floortje een bezoek aan rampgebieden, waar het Rode Kruis directe noodhulp verleent, waaronder Sri Lanka na de tsunami. 

eric_corton.jpgPresentator en radio-dj Eric Corton
is voor de jaarlijkse actie Serious Request in aanraking gekomen met het Nederlandse Rode Kruis. “Zes jaar geleden zette ik me hier voor het eerst voor in. Nu voel ik me meer betrokken dan ooit tevoren. Ik wil graag vertellen en verslag doen van de ellende in de wereld. Dat is ook hulp. Buiten water, voedsel en medicijnen.”
Eric heeft zich de afgelopen jaren voor verschillende ‘stille rampen’ ingezet: de specifieke situatie in Congo en Darfur, landmijnen, tekort aan schoon drinkwater, vluchtelingen en malaria. Als ambassadeur is Eric de afgelopen jaren als ‘reporter’ op pad geweest met camera en microfoon, om de situatie van een probleem in beeld te brengen. “De urgentie ligt open en bloot midden op straat. Het achtervolgt me uit iedere steeg en slaat me keihard in het gezicht bij het betreden van kleine huizen met zieke kinderen en benam me de adem op begraafplaatsen met mini graven. Gelukkig is het Rode Kruis een organisatie waar men op kan vertrouwen. Door onpartijdig te zijn komt de organisatie voor iedereen op die kwetsbaar is.”
 
yfke_sturm.jpgFotomodel Yfke Sturm zet zich in voor kinderen die in grote armoede leven en daarbij meer kans hebben om besmet te worden door HIV of malaria.Yfke reist door haar werk al jaren door een wereld vol glitter en glamour. Toch sluit ze niet haar ogen voor de feiten op locatie. Voor het Rode Kruis reisde ze af naar Malawi, één van de armste landen ter wereld met een extreem hoge kindersterfte. "Ik vroeg me af als hier al zoveel mensen in armoede leven, heeft hulp dan wel zin? Maar de enorm goede inzet en het harde werk van het Rode Kruis gaven me hoop. Wat zij daar doen is zo mooi en krachtig." De Rode Kruis vrijwilligers ter plaatse leggen de bevolking aan de hand van een toneelstuk uit hoe besmettelijk het HIV-virus is. En hoe de werking van een klamboe helpt tegen malaria, sluipmoordenaar nummer één.Yfke trekt zich het lot aan van alle kinderen die opgroeien in grote armoede en benarde omstandigheden. Als ambassadeur zet ze daarom haar bekendheid in: via het Rode Kruis is het Yfke for kids fonds opgericht, dat zich richt op Rode Kruis-projecten van kinderen in ontwikkelingslanden.Daarnaast fungeerde Yfke in de collecteperiode op posters en in tv-spotjes als Hollands Next Top-collectant. Ze diende als voorbeeld voor aspirant collectanten... en bleek een ware stimulans om te doneren aan haar of aan die duizenden andere Rode Kruis-collectanten.